Migrace, běženci, stát, my ...

16. 06. 2015 12:26:23
Migrace, běženci, stát, my ... Příliv uprchlíků zdá se náš velký problém. Nikdo z občanů České republiky jistě není nadšený z eventuální povinnosti přijmout určité množství uprchlíků. Je zřejmé, že se tím narušuje .....

Migrace, běženci, stát, my ...


Příliv uprchlíků zdá se náš velký problém. Nikdo z občanů České republiky jistě není nadšený z eventuální povinnosti přijmout určité množství uprchlíků. Je zřejmé, že se tím narušuje vnitřní integrita ČR a v neposlední řadě se zcela nepochybně navyšuje bezpečnostní riziko pro náš stát.


Je ale také pravdou, že ať chceme nebo ne, jsme součástí minimálně Evropy a moderního světa jako takového. To sebou nese nejen jistá práva či výsady, vymoženosti, ale i povinnosti. Ten, kdo zažil a pamatuje dobu před rokem 1989 jako dospělý a bude se snažit být alespoň trochu objektivní ví, že řada občanů ČSSR emigrovala nejen z politických důvodů, z důvodů nesvobody, ale i z důvodů ryze ekonomických. Prostě se chtěli mít materiálně lépe, než-li u nás. Někomu se to povedlo, někomu ne (trefně to ukázal velmi povedený seriál Konec velkých prázdnin). Ač se dnes mnohdy tvrdí něco jiného, fakticky emigrace zase tak technicky nesnadná nebyla. Mnoha lidem stačil např. zájezd do Jugoslávie, přes Čedok, Autoturist apod. Nerad bych ale zlehčoval tehdejší situaci. Samozřejmě existovali lidé, kteří problém odcestovat na Západ měli a velký. Ti, kterým se emigrace zdařila, více méně předpokládali, že jim tzv. Západ pomůže v novém životě. Dnes se jedná o cosi podobného. Nebo vlastně ne. Není to podobné. Nyní utíkají lidé ze zemí třetího světa většinou, zdůrazňuji většinou, ne vždy, v důsledku války, hladomoru apod. Řešit, zda mají mobily, tablety apod. mi připadá směšné, když musí vysolit plus mínus 60.000,- v přepočtu Kč za pouhý útěk. Například museli prodat svá obydlí, co my víme. Je dokumentováno, že leckde se na takové útěky skládali všichni jejich příbuzní, aby se někteří měli lépe a bezpečněji.


Bohužel jsou mezi nimi asi i tzv. skrytí agenti znepřátelených států. S tím musíme počítat a tomu se vyhnout patrně nelze. Nevím jak. Ale naše republika se těžko může tvářit, že tento problém neexistuje. Jasně, že si nemůžeme nechat rozvrátit ekonomicky naši zemi, stejně tak ji nemůžeme a nechceme ohrozit z hlediska bezpečnosti. Je však velmi jednoduché (zejména politicky jednoduché) jít vstříct mnoha populistům a tvrdit, že tvrdě zamezíme příchodu těchto povětšinou nešťastných lidí. Účinné řešení však tito spoluobčané nemají. Rozvinutí seriozní diskuse se mnohdy brání (před pár dny jsem sledoval diskusní pořad Michaely Jílkové na téma migrace - hulákání a pramálo pádných argumentů diskutujících, chudák paní moderátorka).


Nechci zde řešit statisticky kolik přesně lidí emigrovalo za totality, kolik odešlo z ČR okolo roku 1968, kolik přesně je běženců příkladně ze Sýrie, jakých apod. To přenechám jiným. Nakonec úhlů pohledu na tyto statistické údaje bude jistě dost. To není účelem mého článku. Ani se nebudu zde zaobírat nějakými kvótami event. povinnostmi vyplývajícími z našeho členství v Evropské unii. Je faktem, že účelové fondy resp. dotace z EU prostě něco (dávku loajality třeba) evidentně stojí.


Ale jak uchovat vnitřní bezpečnost ČR? To je jiná. Azylovou politiku je nezbytné přehodnotit. Nemyslím, že vše vyřeší enormní nárůst policistů či příslušníků tajných služeb. Určitě ne v první řadě. Je potřeba, aby pracovníci ministerstva vnitra, policie a zpravodajských služeb pracovali opravdu profesionálně a efektivně. S konkrétními výsledky a skutečnou odpovědností. Na to je nutné, aby naše politická reprezentace důsledně dohlédla. Osobně se domnívám, že alespoň v některých těchto segmentech se to již částečně daří. Nakonec jsou to právě zpravodajské služby potažmo ministerstva vnitra, zahraničí a obrany, kteří by měli mít fundovaný přehled kdo z migrantů je běženec ekonomický, politický event. jiný. Pak je tu ještě armáda. Ta ale nastupuje k vnitřní ochraně země, když ostatní státní složky už na problém nestačí.
Vláda tak má mít všechny relevantní informace ke svému konání. Je rovněž pravdou, že tak ucelenými informacemi běžní občané nedisponují a disponovat nemohou.

Autor: Jiří Dolejš | úterý 16.6.2015 12:26 | karma článku: 44.90 | přečteno: 2441x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 582 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3407

Jsem nezávislý bezpečnostní konzultant. Věnuji se poradenství v oblasti fyzické bezpečnosti, ochrany osob, bezpečnostní politiky organizací apod.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...